Top 5
Koptelefoons 2020
van koptelefoons.net

Bose QuietComfort 35 II/QC35 II Wireless

De Bose QuietComfort 35 II is een geweldige hoofdtelefoon voor woon-werkverkeer en reizen, met een paar verbeteringen ten opzichte van het vorige model. Het ontwerp verandert niet veel, maar voegt wat meer functionaliteit toe en een speciale knop ...

8.8
2 Sony WH-1000XM3 Wireless

Sony WH-1000XM3 Wireless

De Sony WH-1000XM3 is een geweldige hoofdtelefoon voor woon-werkverkeer en reizen. Ze hebben een uitstekende batterijduur, een geweldig draadloos bereik en een van de beste ruisonderdrukking die we tot nu toe hebben gemeten. Ze hebben ook een strak ...

8.7
€233,00 €379,00 Bekijken
Naar review
3 Samsung Galaxy Buds+ Truly Wireless

Samsung Galaxy Buds+ Truly Wireless

De Samsung Galaxy Buds+ zijn een behoorlijke verbetering ten opzichte van de Samsung Galaxy Buds Truly Wireless uit 2019. Ze zien er identiek uit en voelen hetzelfde aan, en hebben hetzelfde luxe gevoel en strakke ontwerp. De batterijduur van 13,5 ...

8.6
4 Jaybird Tarah Pro Wireless

Jaybird Tarah Pro Wireless

De Jaybird Tarah Pro zijn geweldige draadloze sport-in-ears die redelijk veelzijdig zijn voor dagelijks algemeen gebruik. Ze zijn een geüpgradede versie van het normale Tarah-model met een betere levensduur van de batterij. Ze zijn ook compatibel ...

8.6
5 Beats Powerbeats Pro Truly Wireless

Beats Powerbeats Pro Truly Wireless

De Beats Powerbeats Pro is een geweldige koptelefoon met een goede audioweergave. Ze zijn veelzijdig voor een breed scala aan muziekgenres. Deze hoofdtelefoon is zeer stabiel en ademend, dankzij hun oorhaak-ontwerp en relatief compacte pasvorm in ...

8.5

Beste koptelefoon

Testrapport 2020

Ieder jaar test Koptelefoons.net alle nieuwe koptelefoons die beschikbaar zijn voor de Nederlandse muziekliefhebbers. Ons doel is de consument te helpen bij het vinden van de beste koptelefoon die past bij zijn of haar wensen en behoeftes. De keuze in koptelefoons is groot, plus elk koptelefoon heeft weer zijn eigen handige functies. Je kunt hierbij denken aan draadloos gebruik maar ook Noise Cancelling. Dat is echter niet alles, want er zijn in 2020 ook veel meer soorten koptelefoons om uit te kiezen.

We zijn dus druk geweest met het testen van enkele van de allerbeste koptelefoons om te zien welke modellen/soorten de beste geluidskwaliteit, comfort onderweg en tijdens het sporten bieden.

In dit testrapport kun je onze bevindingen en aanraders vinden omtrent de beste koptelefoons van 2020. Ter beoordeling hebben wij gekeken naar de resultaten van alle soorten koptelefoons, dus niet alleen maar één bepaald type of soort.

Hoe hebben wij de koptelefoons getest?

Iedere soort koptelefoon is binnen zijn eigen categorie getest en onderling vergeleken. De meetresultaten van deze testrapporten hebben wij vervolgens gebruikt om dit artikel op te stellen, en een top 5 te maken van de beste koptelefoons van 2020. De individuele categorie rapportages die gebruikt zijn waren als volgt: Over-ear koptelefoon, On-ear koptelefoon, Oordopjes/In-ear.

Ons koptelefoon test zelf is in drie delen verdeeld die ieder een bepaalde aspect van de gebruik van de hoofdtelefoons beoordeeld. Vervolgens zijn deze onderdelen beoordeeld met een cijfer. Deze onderdelen zijn als volgt: Geluidskwaliteit, Sport/fitness, Onderweg/op reis. De eindcijfer van iedere koptelefoon is het gemiddelde normering in iedere van deze drie onderdelen.

Geluidskwaliteit


Het onderdeel geluidskwaliteit bestaat uit drie onderdelen. Het doel van iedere deel is een beter krijgen in een bepaald aspect van een koptelefoon wat invloed (direct of indirect) heeft op de geluidservaring van de koptelefoon.

Frequentiebereik

In het eerste onderdeel zijn we begonnen met het bepalen van de frequentiebereik, ook wel frequentieresponse curve, van iedere koptelefoon. Frequentiebereik is een van de belangrijkste metingen die wij in ons onderzoek uitvoeren. De frequentiebereik geeft weer hoe precies de uitput audio overeenkomt met de intentie van die producer.

Frequentiebereik verteld je of de muziek dat je hoort inderdaad het zelfde klinkt zoals de bedoeling was van de muzikant of producer.

Hoe platter de curve van het frequentiebereik, des te beter het geluidskwaliteit van een koptelefoon.

Om de meting uit te voeren zijn we eerst gestart met een instel-toon van 500 Hz om de systeem in te stellen op een bepaalde decibel. Wij hebben gekozen voor 90 dB SPL omdat dit in ons mening het meest overeenkomt met een realistische “luide” luisterervaring.
frequentiebereik-voorbeeld

Nadat het systeem is afgestemd is de generator opgestart om metingen uit te voeren tussen 10 Hz 22 kHz. De generator heeft dit uitgevoerd in 529 gelijkwaardige logaritmische stappen. Vervolgens heeft het Audio Analyse apparaat de amplitude vastgesteld per stap is deze weergegeven. Dit creëert een frequentiebereik grafiek die nog niet precies genoeg is bepaald, omdat de invloed van de ruimte zelf nog een systematisch effect heeft op de waardes die wij bepalen. Om dit uit te filteren wordt iedere meting uit gevoerd in 5 verschillende richtingen per koptelefoon. De gemiddelde van deze datapunten is vervolgens gebruikt om de eind-frequentiebereik grafiek op te stellen m.b.v. Audio Precision AP2700.

Vervolgens is er frequentiebereik per categorie gemeten( Bas, Midden, Treble) op zijn platheid en standaardafwijking. Deze meting is vervolgens gebruikt om een aparte normering te geven wat het gemakkelijker maakt voor de consument om de grafieken te begrijpen. Dit onderdeel heeft een 60% weging in de geluidskwaliteit score.

Isolatie

In het tweede onderdeel hebben we niet gekeken naar hoe goed iedere koptelefoon geluid creëert maar uit juist isoleert. We hebben in dit onderdeel gemeten hoe goed iedere koptelefoon geluid van zijn omgeving dempt.

Voor dit gedeelte van ons onderzoek is iedere koptelefoon in een Isolatiebox geplaatst met een grote van 200x100x100 cm. De binnen kant van deze box is volledig geïsoleerd met isolatieplaten.

De meting is vervolgens voor iedere richting( voor, achter, boven, beneden, midden) van de koptelefoon uitgevoerd. De isolatiecurve is opgesteld uit de gemiddelde meting van deze 5 richtingen. De herhaling en meting in verschillende hoeken net als de vorige onderdeel gedaan om de effect van de ruimte waarin de koptelefoon bevindt te beperken/filteren.
We hebben het uiteindelijk resultaat gereduceerd tot 1/3 octaaf om zo de grafieken wat makkelijker leesbaar te maken. In het geval dat een koptelefoon een Actieve Noise Cancellation beschikt is deze test nogmaals uitgevoerd. Dit onderdeel heeft een 20% weging in de geluidskwaliteit score.

Drivers

driver-koptelefoon
In het laatste onderdeel hebben we alle koptelefoons opengemaakt na de metingen uit te voeren. Vervolgens hebben wij gekeken naar de soort drivers die zijn gebruikt om de koptelefoon te maken en indien van toepassing ook de aantal.

Dit onderdeel is mede uitvoert voor twee redenen:

  1. De driver keuze heeft enorm invloed op hoe de koptelefoon qua geluid presteert maar ook hoelang hij meegaat. Een high-end driver heeft namelijk minder bewegende onderdelen waardoor het apparaat veel minder kans heeft om defect te raken.
  2. Producenten geven vaak zelf aan wat voor driver is gebruikt om de koptelefoon te maken. Echter is de afgelopen jaren gebleken dat dit informatie niet altijd blijkt te kloppen en dat een koptelefoon-maker foutief informatie aanbiedt om de prijs van de koptelefoon te verantwoorden. De type driver heeft namelijk enorm invloed op de prijs van koptelefoon.

Dit onderdeel heeft een 20% weging in de geluidskwaliteit score.

Naar menu ↑

Onderweg / op reis

In het Onderweg / op reis onderdeel is gekeken naar hoe gebruiksvriendelijk iedere koptelefoon is. Hier zijn eigenschappen die belangrijk zijn om een koptelefoon onderweg te gebruiken onder de loep genomen. De cijfer van dit onderdeel bestaat uit twee delen. Het eerste deel dat voor 60% weegt is de isolatie. Hiervoor is de meetwaarde die voorheen is getest in geluidskwaliteit gebruikt. Isolatie is een belangrijk aspect als je aan het reizen bent met je koptelefoon, je wil namelijk zo min mogelijk invloed van de omgeving als je muziek luistert.

Het tweede deel is gebaseerd op de koptelefoon zijn gebruiksgemak. Dit deel is van nature subjectiever en is hierdoor gebaseerd op de ervaring van onze testpanel. Onze testpanel heeft een oordeel gegeven op basis van hun ervaring en hoe goed de functionaliteit was die de hoofdtelefoon te bieden heeft. Dit onderdeel heeft een 40% weging in de score.

Naar menu ↑

Sport / fitness

hoe goed is een koptelefoon qua ademing en temperatuur
Het Sport / fitness onderdeel is gericht op draagbaarheid van de koptelefoon en op de mate van luchtdoorlatenheid die de koptelefoon heeft. Dit zijn allemaal eigenschappen die belangrijk zijn als je van plan bent de koptelefoon te gebruiken het sporten. Dit onderdeel is uitgevoerd in ons magazijn.

Iedere participant is door ons gevraagd een training te doen van lichte intensiteit voor een duur van 30 minuten met de koptelefonen op. Wij hebben vervolgen de temperatuur om de participant zijn oren gemeten. Na een pauze is dit process nog eens herhaald met een training van hogere intensiteit. Ook hier is de temperatuur nogmaals van gemeten. Wij hebben de verschil in temperaturen gebruikt om een duidelijke meting te krijgen hoe goed de koptelefoon warmte laat ontsnappen. De score voor dit onderdeel weegt voor 80% voor de cijfer van dit onderdeel. De volume&gewicht van de koptelefoon opgevouwen woog voor 20% van de score.

Naar menu ↑

Hoe hebben wij de beste koptelefoon gevonden?

Frequentie bereik

Het frequentiebereik van een koptelefoon geeft de bandbreedte weer waarin de luidsprekers van het apparaat geluid creëren. Voor ons mensen ligt het hoorbaar frequentiebereik tussen 20 Hz (bas) en 20.000 Hz(treble). Het belang van het frequentiebereik is vrijwel vanzelfsprekend, het is namelijk de enige objectieve meting die men kan uitvoeren om de geluidskwaliteit van een koptelefoon te betalen. Een goede koptelefoon is herkenbaar aan het feit dat het een platte frequentiebereik grafiek heeft. Dit houdt in dat alle geluidsprofielen goed en helder worden afgespeeld.

Op basis van de frequentieresponsecurve kun jij als consument ook een koptelefoon kiezen die puur aansluit op je muzieksmaak. Luister je voornamelijk muziek dat zwaarder is qua bas? Dan is het niet nodig dat de frequentiebereik overal plat is, alleen op de frequentie waar bas (in onze grafieken aangegeven) moet dan de kromme, platter zijn. Dit is erg verstandig als je eventueel niet al te veel wil besteden aan een goede koptelefoon.

Wij hebben in onze individuele reviews hier ook een becijfering van gemaakt.

Drivers

De driver van een koptelefoon is verantwoordelijk is voor het omzetten van elektrische stroom naar geluid. Een driver bestaat uit magneten geluidscoils en diafragma’s. De diafragma’s van koptelefonen verschillen enorm onderling, oordopjes zijn van nature kleiner terwijl over-ear koptelefoons juist groter zijn. In tegenstelling tot wat de meeste consumenten denken is de grote van diafragma’s geen invloed op de geluidskwaliteit. De grote heeft wel invloed op hoe groots het geluid klinkt dat uit de koptelefoon komt.

De type driver maakt veel verschil in de kwaliteit van de muziek dat de koptelefoon levert maar ook hoe lang deze meegaat. De soort driver heeft ook een enorme invloed op de prijs van de koptelefoon. High-end drivers kosten een stuk meer dan Low-end drivers. Daarnaast hebben sommige koptelefoons ook meerdere drivers tot hun beschikken waardoor ze de verdeling van frequentie beter kunnen uitvoeren.

Noise cancelling

Noise Cancelling is het techniek de een koptelefoon gebruikt om geluid te blokkeren van de omgeving. Het doel is hiermee ruis te bestrijden en zorgen dat de gebruiker beter kan genieten van zijn of haar muziek.

Noise cancelling komt in twee vormen voor:

Passief

Passieve noise-cancelling staat ook bekend als noise isolation. Hierbij wordt de gehoorgang van de gebruiker afgesloten en geïsoleerd door de koptelefoon zijn. Een over-ear koptelefoon is dit van nature in staat omdat het de gehele oorschelp bedekt. Passief noise-cancelling komt minder voor in oordopjes en on-ear koptelefonen.

Actief

Actief noise-cancelling is een techniek die gebruikt maakt van kleine microfonen aan de buitenkant van de koptelefoon. Deze herkent monotone geluiden van een bepaalde frequentie die gelijkwaardig is aan ruis. Vervolgens creëert de over-ear koptelefoon dezelfde frequentie met een kort interval, waardoor de geluidsgolven elkaar opheffen.

Uit ons testpanel blijkt dat een koptelefoon met een actief noise-cancelling altijd een sterk aan te raden eigenschap is. Op momenten waar je als gebruiker echt even de rust en stilte wilt om te kunnen focussen of rusten is het een handige eigenschap om dat achterhand te hebben.

Wireless

De afgelopen jaren is de aanbod in koptelefoons die ook draadloos zijn werk kan doen enorm gestegen, daarnaast is dit optie ook veel meer mogelijk in verschillende types koptelefoons.

Uit ons testpanel blijkt dat de eigenschap of een koptelefoon draadloos is niet enorm meespeelt met hoe goed de koptelefoon wordt ervaren tenzij het een set oordopjes betreft. Over het algemeen wordt het wel beschouwt als een fijne extra eigenschap. Volgens de meeste van onze panel kwam het vaak voor dat ze vergaten de koptelefoon op te laden.

Ervaring van eigenaren

Wij hebben een groep van 50 leden opgesteld die te werk zijn gegaan als ons testpanel. Vervolgens is aan dit panel gevraagd om gedurende één maand gebruik te maken van de koptelefoons in hun dagelijkse leven- en werkgelegenheid te gebruiken. Het doel van dit panel is om een beter beeld te krijgen van de subjectievere aspecten van iedere koptelefoon.

De ervaring & mening is gebruikt om een score op te stellen voor gebruiksvriendelijkheid.

Voor de gebruiksvriendelijkheid is echter niet alleen gekeken naar de resultaten van onze panel maar op naar informatie en ervaringen online. Koptelefoons.net hebben deze ervaringen & reviews bekeken en beoordeeld op authenticiteit en vervolgens verwerkt in onze beoordeling.

Naar menu ↑

Bose QuietComfort 35 II/QC35 II


De QuietComfort 35 II doet zijn naam trots, deze koptelefoon presteert uitstekend op comfort en geluidisolatie.  Daarnaast is levert dit hoofdtelefoon ook prima kwaliteit geluid en heeft het een platte frequentiebereik, met een geluidsprofiel Bas-Neutraal. Er is niet veel veranderd aan het ontwerp in deze nieuwe versie. De hoofd verbetering blijken vooral in zijn functionaliteit. Zo is de toevoeging van Google Assistant knop een hele fijne en welkome toevoeging.

Bose QuietComfort 35 II frequentiebereik

Frequentiebereik van Bose QuietComfort 35 II met Bas (1), Midden (2), Treble(3)

1De basnauwkeurigheid van deze hoofdtelefoon is opmerkelijk goed. Het hele bereik is bijna perfect uitgebalanceerd, dus bas zal aanwezig zijn maar zal niet overweldigend of dreunend klinken. Fans van bas vinden ze misschien een beetje tekort.

2De nauwkeurigheid van het middenbereik van deze hoofdtelefoon is opmerkelijk gebalanceerd. Bijna het hele assortiment is perfect uitgebalanceerd, met slechts een kleine dip in het midden-middenbereik, hoewel dit waarschijnlijk voor de meeste mensen niet merkbaar zal zijn. Lead-instrumenten en zang zijn aanwezig en zullen goed uitgebalanceerd klinken.

3De treble nauwkeurigheid van deze hoofdtelefoon is uitstekend. Het bereik is opmerkelijk goed uitgebalanceerd en ze moeten helder en gedetailleerd klinken zonder hard of doordringend te zijn.

Naar menu ↑

Sony WH-1000XM3

8.7/10 Read review
87 %
Price history
×
Price history for Sony WH-1000XM3 - Draadloze Bluetooth over-ear koptelefoon met Noise Cancelling - Zwart
Latest updates:
  • € 233,00 - 2 augustus 2020
  • € 234,00 - 24 juli 2020
  • € 249,00 - 14 juli 2020
Since: 14 juli 2020
  • Highest Price: € 249,00 - 14 juli 2020
  • Lowest Price: € 233,00 - 2 augustus 2020

De Sony WH-1000XM3 is de enige koptelefoon met een betere geluidskwaliteit en isolatie dan de QuietComfort 35 II. Waar het juist minder goed in scoort is de functionaliteit en comfort. Dit wil niet zeggen dat WH-1000XM3 niet comfortabel is, de QuietComfort doet het alleen iets beter! De Sony WH-1000XM3 een geweldige alternatief op de nummer 1 en een geweldige koptelefoon voor woon-werkverkeer en reizen.

Sony WH-1000XM3 frequentiebereik

Frequentiebereik van Sony WH-1000XM3 met Bas (1), Midden (2), Treble(3)

1De basnauwkeurigheid is in orde. Het bereik is over het algemeen goed gebalanceerd. De bas is diep, zwaar en krachtig, wat goed is als je graag naar genres als EDM luistert. Dit gaat echter ten koste van de midden- en hoge tonen. De bas is wat overweldigend, en klinkt misschien een beetje modderig.
2De prestaties in het middensegment zijn uitstekend, wat belangrijk is voor de nauwkeurige weergave van zang en lead-instrumenten.
3Het treble bereik is goed. Over het hele bereik is de treble redelijk gebalanceerd, maar een dipje in deze balans zorgt er voor dat het geluid hier en daar wat balans mist.

Naar menu ↑

Samsung Galaxy Buds+ Truly Wireless


De Samsung Galaxy Buds+ zijn enorm verbeterd vergeleken met hun vorige 2019 variant. Galaxy Buds+ zijn een geweldige keuze voor oordopjes die compact meegenomen kunnen worden en een batterij hebben die zonder moeite een hele dag zal meegaan.Daarnaast presteert dit in-ear koptelefoon prima qua geluidskwaliteiten geluidisolatie ook al heeft het geen actieve Noise Cancelling.

Samsung Galaxy Buds+ Truly Wireless frequentiebereik

Frequentiebereik van Samsung Galaxy Buds+ Truly Wireless met Bas (1), Midden (2), Treble(3)

1De basnauwkeurigheid van deze hoofdtelefoon is goed in orde. Het hele bereik is bijna perfect uitgebalanceerd, dus bas zal aanwezig zijn maar zal niet overweldigend of dreunend klinken. Fans van bas vinden ze misschien een beetje tekort, dus willen ze misschien de ‘Bass Boost’ EQ-preset in de app gebruiken.
2De nauwkeurigheid van het middenbereik van deze hoofdtelefoon is opmerkelijk perfect uitgebalanceerd, met slechts een kleine dip in het midden-middenbereik, hoewel dit waarschijnlijk voor de meeste mensen niet merkbaar zal zijn. Lead-instrumenten en zang zullen aanwezig en goed uitgebalanceerd klinken.
3De treble-balans van deze hoofdtelefoon is uitstekend. Het bereik is opmerkelijk goed uitgebalanceerd en de tonen klinken helder en gedetailleerd.

Naar menu ↑

Jaybird Tarah Pro Wireless


Op zoek naar een koptelefoon met wat extra aandacht voor sport? De Jaybird Tarah Pro zijn sterke aanraders omdat ze niet alleen comfortabel zijn maar ook stevig in het oor blijven zitten. Daarnaast kun je deze oordopjes ook prima in je dagelijks leven gebruiken zonder veel poespas.

Jaybird Tarah Pro Wireless frequentiebereik

Frequentiebereik van Jaybird Tarah Pro Wireless met Bas (1), Midden (2), Treble(3)

1De basprestaties zijn geweldig. De low-bass en mid-bass zijn vlak en goed gebalanceerd, wat resulteert in een diepe en krachtige bas met precies de juiste hoeveelheid dreun en gerommel. De hoge bas, die verantwoordelijk is voor warmte, wordt echter te veel benadrukt, wat de bas een beetje modderig maakt.
2De prestaties in het middensegment zijn ook geweldig. Het bereik is redelijk gebalanceerd, wat belangrijk is voor de helderheid en evenwichtige weergave van zang en instrumenten.
3De hoge tonen zijn ook goed. Het bereik is redelijk gebalanceerd, maar er is een een dipje die de details en helderheid van zang en lead-instrumenten negatief zal beïnvloeden. Ook kunnen sommige sisklanken voor sommige gebruikers een beetje scherp aanvoelen.

Naar menu ↑

Beats Powerbeats Pro Truly Wireless


De Powerbeats Pro van Beats zijn een heel veelzijdige en ademende set oordopjes. Het is de enige set oordopjes die net zo goed presteert qua geluid als de Quietcomfort II en kan gemakkelijk gebruikt worden voor onderweg maar ook voor sport.

Beats Powerbeats Pro Truly Wireless frequentiebereik

Frequentiebereik van Beats Powerbeats Pro Truly Wireless met Bas (1), Midden (2), Treble(3)

1De basweergave van de Powerbeats Pro is prima. Het lage bereik wordt mooi weergeven. Dit betekent dat deze hoofdtelefoon in staat is om een voldoende hoeveelheid van de dreun en gerommel te reproduceren die gebruikelijk is bij baszware muziek.
2De Powerbeats Pro hebben geweldige prestaties in het middensegment. De laag-midden- en midden-middenregio’s volgen onze doelcurve nauwkeurig en gebalanceerd. Dit resulteert in een natuurgetrouwe weergave van zang en leadinstrumenten.
3Het hoge bereik van de Powerbeats Pro is goed, het bereik is wel een beetje rommelig. Zo zijn sommige hoge tonen te helder en doordringend, en andere tonen weer wat afwezig. Een mooi totaal geluid, met wat rommelige treble-tonen.